Hvordan har du det med dine fødder? Kan du mærke, at når du har dem på jorden eller når nogen holder dem, så er du mere jordforbundet, mere rolig?

For mig er fødderne et uhyre vigtigt instrument til at skabe forbindelse til resten af kroppen – og til at grounde både mig selv og mine klienter. Hvis ikke du har kontakt med dine fødder, så har du også svært ved at mærke resten af kroppen. Fødderne er dit ståsted, der hvor du kan slå rødder og få ro i kroppen. Når jeg har klienter der er meget følsomme med at blive rørt på fødderne, beder jeg dem ofte gå hjem og tage skoene af og gå ud i græsset eller gå rundt på bare fødder derhjemme, mærke hvert skridt eller blot stå og mærke, for på den måde at forbinde sig til fødderne.

Hvis du har lyst kan du prøve det samme.

For mit eget vedkommende har det været en smertefuld rejse at nå dertil, hvor mine fødder er blevet en integreret del af mig. Hvor jeg er mindre oppe i hovedet og mere nede i kroppen.

Da vi gik i gang med fodøvelserne på Body SDS uddannelsen, var det nærmest umuligt for mig at gennemføre dem. Det gjorde så vanvittigt ondt, og jeg havde derfor også vanskeligt ved at huske dem. Og da fodøvelserne er fundamentet for de syv led i grundtræningen, følte jeg mig hægtet af. Heldigvis blev jeg sat sammen med min kollega Lars og han sagde: ‘vi laver en sti så du bedre kan huske dem’ og med det mente han, at jeg fra jeg gik hjemmefra til jeg kom til uddannelsen skulle placere en øvelse ved hvert lyskryds, sådan at jeg på den måde lærte rækkefølgen i øvelserne. Og jeg skal lige love for at det virkede, hele turen blev et redskab, og efter nogle uger var øvelserne på plads.

Men det var jo blot den ene del, den anden del var de enkelte øvelser, som gjorde så vanvittigt ondt. Og jeg blev langsomt klar over hvorfor: de skridt jeg har taget i livet, min egne skridt, har også været uhyre smertefulde, og jeg har haft svært ved at rumme det ubehag det har givet mig, ligesom jeg havde svært ved at rumme det ubehag øvelserne i fodleddet gav mig.

Men I takt med at jeg fik fod på fodøvelserne så at sige, har jeg i dag langt lettere ved at tage nogle skridt der er svære. Fx at være sammen med min søster og vide at vi ikke behøver at være i relation, hvis ikke hun har lyst. Der skal mere til at vælte mig omkuld. 

Og det er helt grundlæggende det kontakten med dine fødder kan hjælpe dig med, at du har lettere ved at bære dig selv og dermed de beslutninger du skal tage.